Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ:
ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Ή ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ;
Γράφει ο Δικηγόρος Ευτύχης Μαυρογένης

            Λένε ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι καλύτερες ιστορικά πολιτικές ιδέες και συλλήψεις, είναι ενταφιεσμένες στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας της Ανθρωπότητας. Τα ικριώματα των λογής – λογής επαναστάσεων και οράματα έχουν προ πολλού τεθεί στην υπηρεσία του σαρακιού του χρόνου.
            Γιατί άραγε το σχέδιο του Καλλικράτη να γλιτώσει από την μέγγενη των μικροπολιτικών συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων των προσωπικών αδιεξόδων των αυτοχαρακτηριζόμενων ως αναγκαίων προσωπικοτήτων στην υπηρεσία του καημένου δημότη - πολίτη ;
            Υπάρχει μια κοινή διαπίστωση από όλους που επιβάλλει να ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί αυτό.
            Γιατί το παρόν πολιτικό σύστημα αναφοράς έχει πιάσει πάτο. Γιατί οι κομματικοί φορείς, οι συλλογικές πρωτοβουλίες, που υπηρετούν αδιέξοδες προσωπικές στρατηγικές, ως κοινωνία πολιτών, ενεργών ή μη, που αναζητά ινδάλματα και έντιμους ηγήτορες έχουν παραδοθεί σε φτηνούς ανέξοδους υποσχεσιολόγους, κατά το κοινώς λεγόμενο πολιτικάντηδες σε επαγγελματίες πολιτικούς. Που αν χάσουν τη δημόσια εικόνα τους και το μόνιμο περιβάλλον τους νομίζουν ότι ο κόσμος θα χάσει το άπαν.
            Ο Καλλικράτης ως συλλογικός θεσμός, που ξαναχτίζει την κοινωνική και πολιτική πυραμίδα, απονευρώνοντας το κράτος και ενισχύοντας την περιφερειακή συνείδηση και με άλλου τύπου αναπτυξιακή λογική, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο εφαλτήριο για μια άλλη Ελλάδα, για ένα άλλο μοντέλο αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που θα διαμεσολαβεί στον πολίτη και στις ανάγκες του και δεν θα υπόσχεται στον πολίτη διορισμούς, βολέματα και ρουσφετολογικές καθημερινές ή μη μικροεξυπηρετήσεις.
            Σήμερα που οι κοινωνικές διεργασίες ρευστοποιούν τις πολιτικές οριοθετήσεις, ορισμένα κριτήρια οφείλουν να πρυτανεύσουν για την επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να υπηρετήσουν τόσο ως φορείς συλλογικής κοινωνικής έκφρασης (Δημάρχοι) όσο και ως υποψήφιοι, δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι.
          Πρώτο κριτήριο: Η εντιμότητα και καθαρότητα πολιτικού λόγου. Κριτήρια που δεν θα στηρίζονται στον βερμπαλισμό του κάθε υποψηφίου αλλά στην μέχρι τώρα δημόσια εικόνα που οι ίδιοι έχουν υπηρετήσει. Γιατί πραγματικά αηδιάζω όταν βλέπω και ακούω να μιλούν οι επαγγελματίες της πολιτικής για διαφάνεια και εντιμότητα οι οποίοι είναι βουτηγμένοι στις χειρότερες συναλλαγές και με την προσωπική τους διαδρομή συναγελάζονται και υπηρετούν ή εξυπηρετούν καλύτερα ανθρώπους με ύποπτες αναφορές και διαδρομές που έχουν επιτρέψει να τους περιβάλλουν από μακριά στον βωμό ενός περιβάλλοντος.
            <span>Δεύτερο κριτήριο:</span> Η ευθύτητα και στόχευση του πολιτικού λόγου είναι ένα άλλο ασφαλές κριτήριο. Η πολιτική δεν είναι δημόσιες σχέσεις όπως θέλουν οι επαγγελματίες της πολιτικής που ακόμα και τοπικά ακούω ότι προσλαμβάνουν μέχρι και γραφεία δημοσίων σχέσεων ή επαγγελματίες δημοσιογράφους για να κατασκευάζουν μια ψευδή εικόνα για κάθε υποψήφιο. Η πολιτική οφείλει να είναι όραμα – σχέδιο, απόφαση και ρήξη με κατεστημένες καταστάσεις. Είναι ζωογόνος και ζωοφόρος λειτουργία για την κοινωνία, εάν και εφόσον ασκείται με όρους κοινωνικού μετασχηματισμού και διαρκούς αυτοελέγχου.
            Οι επαγγελματίες της πολιτικής δυστυχώς έχουν μετατρέψει την πολιτική σε ένα άκρατο παιχνίδι δημοσίων σχέσεων και συναλλαγών.
           Τρίτο κριτήριο: Να γνωρίζει ο καθένας τα όριά του. Δεν κάνουν όλοι για όλα. Ένας καλός επιχειρηματίας δεν είναι απαραίτητα καλός πολιτικός. Ένας καλός δήμαρχος ενός μικρού δήμου δεν είναι αναγκαία συνθήκη για να εγγυάται την επιτυχή παρουσία του στο νέο εγχείρημα του Καλλικράτη. Αν οι Καποδιστριακοί δήμοι χρειάζονται για την διοίκηση τους να είχαν εξοπλιστεί οι δήμαρχοι με "δίπλωμα" ερασιτεχνικό, τώρα για τον Καλλικράτη χρειάζεται "επαγγελματικής κατηγορίας".
            Χρειάζεται όραμα, σχέδιο, οργάνωση, μεθοδολογία. Χρειάζεται ομάδα ικανών ανθρώπων με όρεξη και συλλογική αντίληψη και όχι ενός ανδρός αρχή ή ενός ανδρός το παρεάκι.
            Τέταρτο κριτήριο: Η μελλοντική διοίκηση κάθε δήμου θα πρέπει να έχει στοιχεία ενότητας και σύνθεσης. Οι όποιες ρήξεις θα πρέπει να αφορούν κατεστημένες αντιλήψεις να γίνονται σε θεσμικό επίπεδο και όχι σε προσωπικό. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, οι μειωτικές εκφράσεις και η υποτίμηση των πάντων που δείχνουν πολλές φορές οι εκάστοτε δημοτικοί ηγήτορες μόνο την αδυναμία τους επιδεικνύουν και την κενότητα των επιχειρημάτων τους και δεν έχουν σχέση με την συλλογικότητα που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.
            Σήμερα οι καιροί δεν μπορεί να περιμένουν. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, του νέου σχεδίου διοίκησης, είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο, είναι καλό να βρεθούν οι νέοι, άφθαρτοι, οι ρηξικέλευθοι υπηρέτες του δημόσιου καλού και όχι οι επαγγελματίες της πολιτικής που γεμίζουν τον χρόνο τους και όχι μόνο, και οι γύρω από αυτούς, οι μιζαδόροι, οι διαπλεκόμενοι και οι λογής λογής γυρολόγοι που περιμένουν να γίνουν βεντούζα και να απομυζήσουν και εκείνοι κάτω από την ψευδεπίγραφη εξουσία των "αφεντάδων" τους. Θέλει αρετή και τόλμη και για τον εκάστοτε ηγήτορα και για το περιβάλλον του. να οριοθετήσει δράσεις, πράξεις και να χαράξει νέους δρόμους.
            Οι νέοι Δήμαρχοι ή θα ανοίξουν νέους δρόμους ή θα γίνουν οι νεκροθάφτες της νέας διοικητικής αλλαγής που ευαγγελίζεται ο Καλλικράτης.
            Θα μπορούσε πραγματικά να γράφει κάποιος με τις ώρες. Γνωρίζω ότι είναι κουραστικό. Επιθυμώ όμως να μοιράσω τις σκέψεις μου φωναχτά γιατί γνωρίζω πολλούς που συμφωνούν με αυτές και θα ήθελαν να τις δημοσιοποιήσουν.
            Ας πούμε ότι τα έγραψα εγώ υιοθετώντας τα και εκφράζοντάς τους απόλυτα. Ίσως με κομψό τρόπο. Γιατί οι πολίτες σχολιάζουν τους επαγγελματίες πολιτικούς και την πολιτική με αδόκιμες για δημοσίευση εκφράσεις.
            Η ευθύνη ανήκει σε όλους. Μα προπάντων στους ηγήτορες. Τοπικούς ή περιφερειακούς. Αυτοί χαράσσουν τους δρόμους, αυτοί δικαιώνουν τις επιλογές τους, αυτοί δημιουργούν τα περιβάλλοντά τους που συνεχώς ώζουν, αυτοί χαράσσουν νέους δρόμους ή νέους τάφους που ενταφιάζονται όλα τα προοδευτικά εγχειρήματα.
            Γι’ αυτό πιστεύω ότι τώρα είναι μια νέα αρχή και μια νέα δυνατότητα. Ας μην την χάσουμε.
Χανιά 30-7-2010
Μαυρογένης Ευτύχης
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: