Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ


Γράφει ο Δικηγόρος Ευτύχης Μαυρογένης


            Βλέποντας και παρατηρώντας τα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων στις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές περιέρχομαι σε έναν βαθύ προβληματισμό για την πληθώρα παλαιών θα έλεγα στελεχών, από όλες τις παρατάξεις με συνέπεια την έλλειψη σοβαρής ανανέωσης της πολιτικής σκηνής του νομού μας.
            Η  επιλογή αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαία, ούτε συμπτωματική. Κάποιοι όλα τα περασμένα χρόνια και αναφέρομαι κυρίαρχα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ υπηρέτησαν με πάθος την έλλειψη ανανέωσης στα Χανιά προκειμένου να θωρακίσουν τις δικές τους καρέκλες.
            Οι όποιες προσπάθειες αιμοδότησης στελεχών εκτός Χανίων απεδείχθησαν εκ του αποτελέσματος εμβαλωματικές και δεν έχουν στοιχεία συνέχειας. Είναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές θα ανοίξει ένας πλούσιος διάλογος γύρω και από αυτό το θέμα.
            Θέλω να πιστεύω ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει με γνώμονα και μόνο το καλό του τόπου και της Δημοκρατικής παράταξης και όχι με προσωπικές επιθέσεις και απαξιωτικές συμπεριφορές.
            Όμως σήμερα αυτή είναι η πολιτική κατάσταση και σε επίπεδο τουλάχιστον του κεντρικού δήμου Χανίων κατά τη γνώμη μου επιβάλλεται η με κάθε θυσία αλλαγή της χρόνιας ακινησίας και της έλλειψης οράματος για τα Χανιά μας.
            Οι πολίτες μπροστά σ’ αυτές τις εκλογές έχουν πολλά διλήμματα. Υπάρχει όμως ένα δίλημμα αφού αποφασίσουν και επιλέξουν τον συνδυασμό προτίμησης τους, στην συνέχεια ποιον να ψηφίσουν.
            Σ’ αυτό το δίλημμα η απάντηση κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι μονόδρομος. Ο "Καλλικράτης" βάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων. Οφείλουμε στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο που διαμορφώνεται να ξεχάσουμε την μικροεξυπηρέτηση, τα μικρορουσφέτια και τις δεσμεύσεις για διορισμούς που αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί κάθε υποψηφίου, είτε υποψήφιου βουλευτή είτε υποψήφιου δημάρχου.
            Άρα τώρα καλό θα ήταν να ξεχάσουμε τις σχετικές σειρήνες που ηχούν από ορισμένους υποψηφίους που βρίσκονται σε κάθε συνδυασμό. Ας μη λένε ψέματα. Απέναντι σ’ αυτές τις σειρήνες να αντιτάξουμε με την ψήφο μας νέα πρόσωπα, φρέσκες ιδέες και πρωτοβουλίες που δεν βλέπουν τις εκλογές ως μέσο προσωπικού βολέματος και ενδεχόμενα οικονομικού πλουτισμού.
            Να δώσουμε εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά. Να χαρούν την πολιτική ως διαδικασία συμμετοχής και όχι κτισίματος καριέρας πολιτικής και συνακόλουθα ενδεχόμενα οικονομικής ευμάρειας. Να αποσυνδέσουν οι νέοι υποψήφιοι τον προσωπικό πλουτισμό τους από την πολιτική τους δραστηριότητα. Και όσοι αποδεδειγμένα έχουν πλουτίσει από την πολιτική όταν θα έλθει η στιγμή να κρίνουν οι πολίτες ας τους εξοστρακίσουν από την πολιτική σκηνή.
            Γεγονός είναι ότι πολλοί προσέρχονται κουβαλώντας στο οπλοστάσιο του πολιτικού τους λόγου μύριες όσες υποσχέσεις.
            Σε κάθε νέα εκλογή όμως υπάρχει νέα ελπίδα και αυτή καταγράφεται στους νέους. Το πολιτικό σκηνικό στα Χανιά μπορεί να αλλάξει μόνο από νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους. Που ασχολούνται πρώτη φορά με τα κοινά. Που έχουν όραμα και δημιουργικότητα. Που δεν βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα. Που δηλαδή δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής. Που δεν έχουν φθαρεί ανάμεσα στις υποσχέσεις και στις μικροεξυπηρετήσεις. Που δεν "πουλούν" θέσεις και διορισμούς στον απελπισμένο κόσμο. Που δεν ευαγγελίζονται προκαταβολικά προεδριλίκια ή αντιδημαρχιλίκια σε οργανισμούς του Δήμου κ.λ.π.
            Μόνο στους νέους και άφθαρτους μπορεί κάποιος να ελπίζει. Είμαι φανατικά υπέρ των νέων. Όχι λοιπόν στους επαγγελματίες της πολιτικής. Αυτούς που έχουν αναγάγει την πολιτική όρο προσωπικής επιβίωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης.
            Σε όλους τους συνδυασμούς υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι – νέοι. Γι’ αυτούς υποτίθεται ότι παλεύουν όλοι. Ε, τότε ας τους αφήσουμε να δοκιμάσουν. Τις ιδέες, τις δυνάμεις, τις σκέψεις τους. Μέχρι να αποδειχθεί ότι οι ίδιοι δεν μπορούν. Και μην πείτε για πειραματισμούς. Τόσα χρόνια αν μη τι άλλο, πειράματα γίνονται στην πλάτη του λαού.
Για να μην κατηγορηθώ όμως για ηλικιακό ρατσισμό, ξεκαθαρίζω ότι έχω γνωρίσει ηλικιακά μεγάλους πολιτικούς που η νεανικότητα της σκέψης και δράσης τους ήταν πολύ μπροστά από κάποιους που ήταν ηλικιακά νέοι. Αλλά αυτοί δυστυχώς για την κοινωνία μας είναι λίγοι.
Συμπερασματικά, ας διαλέξουμε απ’ όλους τους υπάρχοντες συνδυασμούς να ψηφίσουμε τους πρωτοεμφανιζόμενους, τους εραστές της πολιτικής, τους έχοντες διάθεση για προσφορά και δημιουργία. Από τους άλλους που χρόνια παραγοντίζουν στην πλάτη μας και για το καλό μας ας τους πούμε "ευχαριστώ δεν θα πάρουμε, χορτάσαμε".
Η κοινωνική αλλαγή αναμφισβήτητα κρύβεται στο νέο και στους νέους. Κρύβεται στους οραματιστές και όχι στους διαχειριστές. Οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην ανθρωπότητα έγινε, πραγματοποιήθηκε γιατί κάποιοι δεν αποδεχόταν τα τότε κοινωνικά δεδομένα και στάθηκαν στην πρωτοπορία των κοινωνικών αλλαγών εκφράζοντας αυτό το νέο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι επιβάλλεται ως κοινωνία να πούμε και τώρα και πάντα: Τόπο στα νιάτα. Κάντε τόπο στους νέους, στις νέες ιδέες αλλά και σε όσους εμφορούνται από νέες ιδέες από ειλικρινείς διαθέσεις ανιδιοτελούς προσφοράς.

Χανιά 3-11-2010
Μαυρογένης Ευτύχης
Δικηγόρος  
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: